
 

Comments on Charities Bill 2003 received from Mr W A Lee 
 
Thank you for giving the public an opportunity to comment on the Charities Bill 2003 
Exposure Draft. I am sending you this as email and hard copy. 
 
I have interested myself in Charities law as co-author of Ford & Lee, Principles of the Law 
of Trusts, being the sole author of the two chapters (19 and 20) on charity law in that work.  
 
First of all I would like to congratulate those who have brought the Charities Bill to its 
present state. It is an important achievement and will be a foundation of the law of charities 
for the foreseeable future. It shakes off an incubus of ambiguity that some of the existing 
case-law embodies. 
 
I have three comments to make. 
 
(1) Altruism 
 
You ask whether the word altruistic should be included in the legislation. The primary 
definition of this word in the Oxford English Dictionary is abstruse - "of or to others". It goes 
on "devotion to the welfare of others, regard for others, as a principle of action". A 
secondary meaning is given as benevolent.  The word welfare occurs six times in the 
Charities Bill. The word benevolent, surprisingly, does not appear at all! "Public benefit" 
appears nine times and "benefit" on its own four times. 
 
I would suggest that the well-known words welfare and benefit cover the field without 
introducing a French synonym that was first used in English in the nineteenth century. To 
introduce that additional word might at best be tautologous and at worst confusing. For 
instance, one might say that it would be altruistic for a devout catholic to fund the building 
of a mosque, in a spirit of ecumenism; but not entirely altruistic for that same person to pay 
to have air-conditioning and central heating installed in the church in which he or she 
habitually worships. But the latter, at present, is a charitable purpose and might attract a 
tax concession for the donor. 
 
Further than that, there is inconsistency between a strict concept of altruism and the 
important principle contained in the Bill of an open and non-discriminatory self-help group. 
Such a group could not be termed altruistic. It is entirely proper that these groups should 
be included in the law of charities.   
 
The word altruistic appears only twice in my chapters on charity law, both in quotations. In 
Barby v Perpetual Trustee Co Ltd (1937) 58 CLR 316 Dixon J said at 324: " The gift must 
proceed from altruistic motives or from benevolent or philanthropic motives". This suggests 
that the words benevolent, or philanthropic are as arguable as altruistic. In Sydney 
Homoeopathic Hospital v Turner (1959) 102 CLR 188 Kitto J said at 221: "But if the 
objects of a body are limited to altruistic purposes, it is as an instrument of altruism that it 
is likely to attract benefactions". I would reject a proposition that charity should be limited 
to altruistic purposes.  
 
To conclude, the word is not really current in charity law and I doubt what extra clarity or 
purpose would be achieved by its introduction. 
 
(2) The definition of entity 
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I have a criticism of the drafting of the Bill at one point. It relates to the definition of "entity". 
 
In 3(1) it says: "entity" has the meaning given by section 960-100 of the Income Tax 
Assessment Act 1997. That section starts off by saying "Entity" means any of the 
following: (a) an individual" and (d) "a partnership". 
 
But s 4 of the Charities Bill says that a charitable institution is a reference to an entity 
that…(f) "is not an individual, a partnership"…etc. 
 
There could be inconsistency here. Does entity sometimes include individuals and 
partnership but not always? You will know the answer to this. Another way of putting this 
question is to suggest that the definition of entity should be preceded by the words, 
"Subject to this Act". This would have the effect of alerting the reader to expect a 
modification of the ITA definition later in the Charities Bill. 
 
The ITA definition includes: " (f) a trust"; and goes on to talk about a legal person (not an 
individual) having the capacity of a trustee. I suggest that it is confusing to send a reader 
of the Charities Bill to the ITA, which uses both individual and legal person apparently 
interchangeably.   
 
There is a further difficulty. I cannot tell from the Bill whether an individual who is 
appointed sole trustee by will of a legacy for charitable purposes, is an entity. The 
definition of a not-for-profit entity does not assist. I find it difficult to believe that you are 
saying that an individual cannot become a trustee of a charitable trust. With respect I think 
that the Bill itself should be quite clear about the answer to this question, without a 
reference to the not entirely clear definition contained in the ITA.  
 
Further than that, although I agree that a political party should not be a "not for profit 
entity" does this mean that it is disqualified from becoming the trustee of a clearly 
charitable trust - for example "for the relief of poverty" in an impoverished part of Australia? 
Perhaps the answer to this is yes. After all a political party that undertook trusteeship of a 
charitable trust might represent that it is the political party and not the donor of the fund 
that is acting to relieve the poor. 
 
I am co-trustee with others of the Viertel Foundation, Queensland's largest charity. There 
are three lay trustees, who get paid nothing, and a commercial corporate trustee (a bank) 
that receives fees in excess of $300,000 a year. It describes its trusteeship of charitable 
trusts as its "charitable services" division.  
 
A political party and a commercial trustee might well be tempted to glorify themselves as 
trustees of charitable trusts; but that should not be a reason for disqualifying either of them 
from acting. Why should a political party be disqualified from acting as a trustee but not a 
commercial trustee that is motivated solely by profit?  
 
(3) Trusts for political purposes. 
 
May I add that I think you have got this about right. 
 
I trust this is of assistance. 
 
May I ask a favour of you? I am in course of completely re-writing my chapters on 
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Charitable Trusts for Ford & Lee and I intend to give maximum exposure of the proposed 
Commonwealth legislation because I believe that it throws important light on some of the 
difficult aspects of charity law and really brings it in to the 21st century. I should be most 
grateful if you would kindly email me a copy of the Act when it receives the Royal Assent. 
If you cannot do this could you let me know how I can get my hands on a copy very 
quickly? My publishers are anxious to get these revised chapters out as soon as possible 
after the Bill has been passed. 
 
 
Yours truly 
 
 
W A (Tony) Lee 
 
 

  


